GT Bible Studies    

    Hungarian    


Navigation Glad Tidings Bible Studies

1. Életet ad a szűz (Lk 1:26-38)


Háttér: Amikor ezek a dolgok történtek, Mária fiatal hölgy volt, feltehetőleg még 20 év alatti. Jegyességben járt Józseffel, az ácsmesterrel. A házasság előtti szexuális kapcsolatot keményen tiltotta az Ószövetség.

1. Milyen volt Mária jelleme – milyen következtetéseket lehet levonni a szöveg alapján?
 • Milyen volt Mária Istennel való kapcsolata?
 • Képzeld el Mária mindennapi életét Názáret kis falujában. Milyen örömök, fájdalmak érhették?

  2. Miért választotta Isten ezt a fiatal lányt, hogy a Fiának ő legyen az édesanyja?
 • Gondolj különböző okokra, amiért a 29. versben leírtak alapján reagált Mária az angyal üdvözlésére.

  3. Miért küldte Isten Gábrielt Máriához?
 • Olvasd el a 32-33. verset. Mit tudott meg Mária a gyermekről, akit a szíve alatt fog hordozni? Fogalmazd meg a saját szavaiddal.

  4. Mária szűz volt. Hogyan hihetett mégis a szűz-nemzésben, mikor semmi bizonyítéka sem volt rá? (Más szavakkal, mielőtt a terhesség bármely jelét tapasztalta volna a testén.)
 • Manapság miért tartják olyan sokan, nagyon elképzelhetetlennek a szűz-nemzést?

  5. Máté evangéliumában olvashatjuk, hogy először Józsefnek is problémái voltak a szűz-nemzés elfogadásával. Ha Mária tudta volna milyen szenvedések várnak rá Jézus anyjaként, vajon elfogadta volna az elhívást?

  6. Gábriel kétszer is említi, hogy Mária kegyelmet kapott (vs. 28, 30). A „kegyelem” szó a bűnök bocsánatát jelenti. Miért volt szüksége Máriának erre a megbocsátásra?

  7. Talán érezted néha, hogy a problémáid megoldhatatlanok, még Isten számára is. Olvasd el a 37. verset, és alkalmazd a problémádra. Mit jelent ez a jelenlegi helyzetedben?

  8. Több mint 30 évvel később Mária ott állt fia keresztjénél. Mit gondolhatott akkor Isten, 32-33. versben tett ígéretéről?

  9. Ha Isten egy kegyelemmel teljes, ám ugyanakkor szenvedésekkel teli életet kínálna fel, mint amilyet Mária kapott, mit válaszolnál?

  Version for printing    
  Downloads    
  Contact us    
  Web-master