Päivän Luukas

159. 10:25-28

25. Muuan lainopettaja halusi panna Jeesuksen koetukselle. Hän kysyi: "Opettaja, mitä minun pitää tehdä, jotta saisin omakseni iankaikkisen elämän?"

26. Jeesus sanoi hänelle: "Mitä laissa sanotaan? Mitä sinä itse sieltä luet?"

27. Mies vastasi: "Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi ja koko sielustasi, koko voimallasi ja koko ymmärrykselläsi, ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi."

28. Jeesus sanoi: "Oikein vastasit. Tee näin, niin saat elää."

Jeesuksen luo tulee lainoppinut mies, joka tahtoo nolata nasaretilaisen rabbin kaikkien ihmisten edessä. Siksi hän esittää Jeesukselle kiperän kysymyksen: miten saadaan omaksi iankaikkinen elämä? Toisin sanoen: miten päästään taivaaseen?

Jeesus vastaa toisella kysymyksellä: "Mitä Raamatussa tästä asiasta sanotaan?" Mies lukee ulkomuistista rakkauden käskyn. Uskosta hän ei puhu mitään. Koska lainopettaja täten paljastaa aikovansa päästä lain tietä taivaaseen, Jeesus osoittaa hänelle, mitä tuon tien kulkeminen käytännössä tarkoittaa.

Lainoppineen mielestä ei Jumalan ja lähimmäisen rakastaminen nyt niin kovin vaikeaa ole. Omatunto ei syytä miestä mistään - hänhän on aina kohdellut sukulaisiaan ja ystäviään hyvin. Mitä muuta häneltä mukamas voidaan vaatia?

Vertauksellaan laupiaasta samarialaisesta Jeesus osoittaa, mitä rakkauden käsky itse asiassa meiltä ihmisiltä vaatii. Ei riitä, että tunnet Jumalan lain kuin omat taskusi - sinun on myös noudatettava sitä viimeistä piirtoa myöten. Jos rakastat Jumalaa koko sydämestäsi, rakastat myös kaikkia maailman ihmisiä, poikkeuksetta. Jos et pysty rakastamaan yhtä lähimmäistäsi, se osoittaa, ettet myöskään rakasta Jumalaa. Näkymätöntä Jumalaa voidaan näet rakastaa vain osoittamalla laupeutta näkyvälle lähimmäiselle. Iankaikkisen elämän saaminen lain kautta vaatii täydellistä rakkautta. Epätäydellinen suoritus ei riitä.

Rakastatko sinä Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi?


Kirjasta Mailis Janatuinen: Jää luoksemme – Sana Luukkaan evankeliumista vuoden joka päivälle. Perussanoma, 2000. (Nettiversion paasto- ja pääsiäisaika on sovitettu kuluvan vuoden kalenteria vastaavaksi.) © www.ilosanomapiiri.fi