Päivän Luukas

298. 20:45-47

45. Kaiken kansan kuullen Jeesus sanoi opetuslapsilleen:

46. "Varokaa lainopettajia! He kulkevat mielellään pitkissä viitoissa ja nauttivat siitä, että heitä tervehditään toreilla, he istuvat synagogassa mielellään etumaisilla istuimilla ja pidoissa kunniapaikalla,

47. mutta vievät leskiltä talot ja latelevat pitkiä rukouksiaan vain näön vuoksi. Sitä ankarampi tulee olemaan heidän tuomionsa."

Jeesus on voittanut jokaisen väittelyn aikansa "kirkonmiesten" kanssa. Lopuksi hän vielä esittää murskaavaa kritiikkiä lainopettajia eli teologeja vastaan. Kuvittele, mitä tapahtuisi, jos joku julkisesti varoittaisi jostakusta kuuluisasta teologista tai piispasta näin: "Varokaa häntä. Hän on kyllä suosittu, mutta itse asiassa hän koettaa rikastua uskonnon varjolla. Hänen rukouksensakin ovat pelkkää teeskentelyä. Jumala tulee tuomitsemaan hänet ankarasti viimeisenä päivänä." Tuollaisesta kritiikistä syntyisi varmaan hirveä häly.

Voimme vain kuvitella, miten moni ihminen pahastui Jeesuksen sanoista. Eikö hänellä ollut muuta tekemistä kuin haukkua kansan parhaimmistoa? Olivathan lainopettajat sentään hurskaita uskovaisia. Heillä oli aikaa jopa pitkiin rukoushetkiin. He rukoilivat joka päivä monien tärkeiden asioiden puolesta. Mikä heissä mukamas oli vikana?

Jeesus mittasi kuitenkin lainoppineiden elämää rakkauden mittapuulla. Lainopettajat olivat kyllä rukoilevinaan leskien ja orpojen puolesta, mutta kun ihmisten silmä vältti, he koettivat rikastua juuri heidän kustannuksellaan. Lesket ja orvot kun eivät pystyneet puolustautumaan näitä "lakimiehiä" vastaan. Tällainen on tekopyhän ihmisen perikuva.

Mietipä vähän, onko sinussa yhtään tekopyhän vikaa? Ovatko sanasi ja tekosi sopusoinnussa keskenään? Vai yritätkö ehkä antaa ihmisille itsestäsi parempaa kuvaa kuin mitä oikeasti tiedät olevasi?


Kirjasta Mailis Janatuinen: Jää luoksemme – Sana Luukkaan evankeliumista vuoden joka päivälle. Perussanoma, 2000. (Nettiversion paasto- ja pääsiäisaika on sovitettu kuluvan vuoden kalenteria vastaavaksi.) © www.ilosanomapiiri.fi