Päivän Luukas

265. 18:22-23

22. Tämän kuullessaan Jeesus sanoi: "Yksi sinulta vielä on tekemättä. Myy kaikki, mitä sinulla on, ja jaa rahat köyhille, niin sinulla on aarre taivaissa. Tule sitten ja seuraa minua."

23. Kun mies kuuli tämän, hän tuli murheelliseksi, sillä hän oli hyvin rikas.

Tekstimme poliitikko oli noudattanut Jumalan käskyjä nuoresta pitäen. Häneltä puuttui enää yksi ainoa asia: kaiken luovuttaminen Jumalan käsiin. Jos mies tämän yhden käskyn vielä täyttäisi, silloin hänellä olisi iänkaikkinen elämä ja aarre taivaassa. Silloin hän olisi tullut täydelliseksi.

Poliitikko oli vaikean valinnan edessä. Hän olisi tahtonut saada taivaallisen aarteen. Hän olisi tahtonut päästä kuolemanpelostaan ja helvetinpelostaan. Mutta hänellä oli perhe, joka piti ottaa huomioon: vaimo ja lapset, luultavasti myös vanhat vanhemmat. Mitä he kaikki sanoisivat, jos perheenisä möisi isiltä perityn maansa ja mantunsa ja jakelisi rahat köyhille? Kuka huolehtisi vanhuksista, kuka maksaisi lasten koulutuksen, missä perhe siitä lähtien asuisi?

Poliitikon mielestä Jeesus vaati häneltä liikaa. Siksi hän läksi tämän luota pois murheellisena. Jeesuksen kohtaaminen ei kuitenkaan mennyt hänen ohitseen jälkeä jättämättä. Siihen asti mies oli luullut täyttäneensä kaikki käskyt ja olevansa melkein täydellinen. Siitä lähtien hän tiesi, että tärkein käsky oli vielä täyttämättä, nimittäin ensimmäinen käsky. Hän ei pystynytkään luottamaan Jumalaan niin, että voisi luopua kaikesta hänen tähtensä.

Ystäväni, oletko sinä täyttänyt ensimmäisen käskyn? Uskotko sinä, että Jeesus pitää sinusta ja rakkaistasi huolen, vaikka luopuisit kaikesta seurataksesi häntä?


Kirjasta Mailis Janatuinen: Jää luoksemme – Sana Luukkaan evankeliumista vuoden joka päivälle. Perussanoma, 2000. (Nettiversion paasto- ja pääsiäisaika on sovitettu kuluvan vuoden kalenteria vastaavaksi.) © www.ilosanomapiiri.fi