Päivän Luukas

207. 13:25-27

25. "Tulee hetki, jolloin talon isäntä nousee ja sulkee oven. Kun te sitten seisotte ulkona, kolkutatte ovelle ja huudatte: 'Herra, avaa meille!', hän vastaa: 'Keitä te olette? En tunne teitä.'

26. Silloin te alatte selittää: 'Mehän söimme ja joimme sinun kanssasi, ja sinä opetit meidän kaduillamme.'

27. Mutta hän sanoo: 'Keitä te olette? En tunne teitä. Menkää pois minun luotani, kaikki te vääryydentekijät.'

Jeesus tahtoo varoittaa meitä siitä, että Jumalan valtakunnan ovi suljetaan kerran lopullisesti. Tulee päivä, jolloin kolkuttavalle ei enää avatakaan. Liian myöhään sisälle pyrkijät eivät suinkaan ole pakanoita eivätkä jumalankieltäjiä. Ei, he ovat pyörineet kristillisissä piireissä ja kuunnelleet Jeesuksen opetusta puolet ikäänsä. He ovat käyneet ehtoollisella ja kutsuneet Jeesusta Herraksi. Kuinka on mahdollista, ettei Jeesus tunnekaan näitä sisälletulijoita?

Jeesus nimittää myöhäisiä kolkuttajia vääryyden- tai laittomuuden tekijöiksi (27*). Toisin sanoen on kysymys ihmisistä, jotka eivät ole ottaneet Jumalan käskyjä vakavasti. He eivät ole tehneet toisille samaa, mitä olisivat toivoneet itselleen tehtävän. He ovat saattaneet jopa väittää, ettei Jumalan lakia tarvitsekaan ottaa niin kuolemanvakavasti. Monet Raamatun käskyt ovat heidän mielestään "vanhanaikaisia" ja "aikaansa sidottuja". Tällaista oppia sanotaan antinomismiksi eli lain hylkäämiseksi.

Ihminen, joka ei välitä Jumalan käskyistä, ei tarvitse Jeesuksen ristiä eikä anteeksiantamusta. Jeesus opitaan tuntemaan oikein vain silloin, kun hänelle on käyttöä syntien anteeksiantajana. Siihen asti Jumala-suhde on vain pinnallisella tasolla. Joka ei puhu Jeesukselle koskaan synneistään mitään, sitä Jeesus ei tunne eikä tunnusta ystäväkseen.

Oletko sinä kertonut Jeesukselle syntisi, niin että hän on oppinut tuntemaan sinut sellaisena kuin todella olet? Oletko sinä pyytänyt häneltä niitä anteeksi? Tänäänkään se ei ole vielä liian myöhäistä.


Kirjasta Mailis Janatuinen: Jää luoksemme – Sana Luukkaan evankeliumista vuoden joka päivälle. Perussanoma, 2000. (Nettiversion paasto- ja pääsiäisaika on sovitettu kuluvan vuoden kalenteria vastaavaksi.) © www.ilosanomapiiri.fi