GT Bible Studies    

    Hungarian    


Navigation Glad Tidings Bible Studies

1. József - Isten fiának nevelőapja (Mt 1:18-25)


Háttér: A vezető röviden elmesélheti Lk 1:26-38-at. A Mózesi törvény szerint az eljegyzés már a házasság kötelékéhez hasonlított, és az eljegyzés ideje alatt elkövetett hűtlenséget is kövezéssel büntették. A házaséletet nem kezdhették el a házasság megkötéséig. (5Mózes 22)

1. Mit mutat nekünk, hogy József meggyanúsította Máriát azzal, hogy becsapta őt? (vs. 18-19)
 • Mit gondolsz, mi volt József számára a legnehezebb ebben a helyzetben?
 • Gondolod, hogy Mária beszélt Józseffel az angyal látogatásáról? Ha nem, miért nem? Ha igen, József miért nem hitt neki?

  2. Miért nem akarta József megtorolni a sérelmét, és miért nem jelentette fel Máriát és családját, habár a törvény szerint minden joga meg lett volna rá?
 • Mit gondolsz, hogyan érezhetett József Mária iránt a 18-19. versekben leírtak után?

  3. Vajon miért nem küldött Isten Józsefnek is egy angyalt azon a napon mikor meglátogatta Máriát? (vs. 20) Miért kellett ilyen nehéz úton megpróbálni József szerelmét?

  4. A szűz-nemzés azt jelenti, hogy egy hímivarsejt kerül Mária méhébe az univerzumon kívülről. Ez alapján hihetett József a szűz-nemzésben, habár azelőtt még sosem fordult ez elő a világtörténelemben? (vs. 20-23)
 • A szövegben melyik részek bizonyítják, hogy a szűz-nemzés nem egy kitalált dolog?

  5. Mit gondolsz, miért a szűz-nemzés a legnehezebben (még teológusok számára is) hihető tan?
 • Hogyan függ össze a szűz-nemzés, és a mi Istenről alkotott elképzelésünk?

  6. Miért lett volna Jézus számára lehetetlen megmenteni az övéit a bűneikből, ha tényleg József és Mária fia lett volna?
 • Gondolj egy bűnre, amivel a lelkiismereted vádol. Azután olvasd el a 21. verset és tedd a saját neved az „ő népe” helyére. Hiszed, hogy ez ilyen olvasatban is igaz?

  7. Hogyan tudta megállni József, hogy ne érintse Máriát mikor egy fedél alatt éltek? (vs. 25)

  8. Valószínű, hogy mindenki azt hitte, a gyermek, akit Mária a szíve alatt hord, Józsefé. Gondolod, hogy József próbálta mentegetni magát a saját-, és Mária rokonaitól jövő hamis vádaskodások alól?
 • Vajon Isten miért nem választott Józsefen kívül mást, hogy legyen az Ő Fiának nevelőapja?

  Jó Hír: József valószínűleg meghalt mielőtt Jézus elkezdte volna nyilvános szolgálatát, de tudta nevelt fiáról a legfontosabbat : ő fogja megmenteni a népét – a nevelőapját is beleértve – a bűneikből.

  Version for printing    
  Downloads    
  Contact us    
  Web-master